
Yabancılar İçin İkamet ve Çalışma İzni
(İkamet) Oturma
Türkiye’den almış olduğu ikamet (oturma) izni süresinin en az 6 aylık olması şartıyla, yada yurtdışından başvuru yapılması halinde belirli bir işletmede yada meslekte çalıştırılması kaydıyla ilk başvuruda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca bir yıl süre ile çalışma izni verilir. 1 yıllık kanuni çalışma süresinden sonra aynı işyeri/aynı işletme ve aynı meslekte çalışmak üzere çalışma izni 2 yıllık verilebilir. Aynı durumun devam etmesi halinde ise 3 yıllık çalışma izin belgesi verilebilmektedir.
6458 sayılı yabancılar ve uluslar arası koruma kanunu uyarınca, uzun dönem ikamet iznine sahip olanlar veya Türkiye’de kesintisiz 8 yıl ikamet izni ile kalmış olan veya en az 8 yıl kesintisiz kanuni çalışması olan yabancılara süresiz çalışma izni verilebilir.
Yabancı işçilerin kısıtlamaları ve gereklilikleri şunlardır;
Çalışma izninin istenildiği iş yerinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan en az beş kişi çalıştırılmalıdır. Çalışma iznini talep eden yabancının şirket ortak ortağı olması halinde, Bakanlığın verdiği bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için, Türk vatandaşı olan beş kişinin istihdam edilmesine ilişkin yukarıda belirtilen şart gereklidir. Aynı iş yerinde birden fazla yabancıya çalışma izni talep edilmesi halinde, çalışma izni verilen ilk yabancıyı takiben her yabancı için, Türk vatandaşı olan beş kişinin istihdam şartı ayrı ayrı istenecektir.
İş yerinin ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL olmalıdır. – Brüt satış tutarı için en düşük rakam 800.000 TL olmalıdır. Aksi takdirde geçen yıldaki ihracat miktarı en az 250.000 USD olmalıdır.
Çalışma izni nasıl alınır : Yabancı vakıf ve dernekler
Dernekler ve vakıflar tarafından istihdam edilecek yabancılara ilişkin çalışma izni talepleri, yukarıdaki 2. madde ve Türkiye’de yabancı ülke havayollarının temsilcilik ajanslarında istihdam edilecek yabancılarla ilgili çalışma izni başvurularına ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra Eğitim sektörü ve ev hizmetleri sektörü Yukarıda Madde 1 ve 2 uygulanmayacaktır.
Çalışma izni nasıl alınır : Yabancı şirket ortakları
Şirket ortağı olan çalışma izni talep eden yabancı şirkette en az% 20 hisse bulundurulmalı ve bu oran en az 40.000.-TL’ye karşılık gelmelidir. Daha Detaylı Bilgi İçin : Şirket ortağı yabancıların çalışma izni
Çalışma izni nasıl alınır : Turizm işletmeleri
Tesisleri içinde lisanslı bir masaj salonu bulunduğunu kanıtlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış en az dört yıldızlı turizm işletmeleri tarafından kişilerin masör, masöz ve SPA terapistleri, uzmanlık gerektiren meslekler ve meslek sahibi olmaları için talep edilmesi, Lisanslı tatil köyleri de değerlendirilecek, işyerleri ve işyerleri bu kriterleri karşılamayan talepler uygun görülmeyecek.
Eğlence sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından istihdam edilen yabancılar ve uzmanlık ve yeterlilik gerektiren meslekler için turizm-animasyon organizasyonu firmaları için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan en az 10 kişinin bulunması koşuluyla, ayrı bir kota uygulaması yapılmayacaktır. Daha Detaylı Bilgi İçin : Turizm Sektörü İçin Yabancı Personel Çalıştırma Kriterleri
Çalışma izni nasıl alınır : Sivil Toplum Kuruluşları
- Yabancı STK’ların kilit personelinin Türk olması durumunda uyruğuna bakılmaksızın 3 yabancı personel kotadan muaf tutulur.
- Yabancılara verilecek iznin süresi ise STK’nın faaliyet süresini aşmayacak şekilde verilir.
- AFAD kartlı (geçici koruma altındaki) Suriyeli mülteciler ve oturum izni olan Suriye li mültecileri çalıştırmak isten STK lar için istihdam kotası uygulanmamaktadır.
- Daha Detaylı Bilgi İçin: Geçici Koruma Statüsündeki Yabancılara Çalışma İzni
Çalışma izni nasıl alınır : Ev hizmetleri
- Evde bakımı yapılmak üzere, 15 yaşından küçük veya 65 yaşından büyük yaşlı olmalıdır.
- On yaşından büyük, 65 yaşından küçük kişiler için sağlık raporu gerekldir.
- Ağır yatalak hastalar için Erkek personellere de çalışma izni alınabilir.
- Ev de sadece bir yabancı çalışabilir.
- Ev hizmetlerinde yabancı hizmetçi çalıştıramazsınız.
- Daha Detaylı Bilgi İçin: Ev Hizmetlerinde Yabancı Bakıcı Çalıştırma
Yabancılar için asgari ücretler 2017
- İşveren tarafından yabancının ödenmesi için beyan edilen maaş tutarı, yabancının konumu ve yeterliliğine uygun bir seviyede olmalıdır. Buna göre, başvuru tarihinden itibaren geçerli olan asgari ücret miktarını dikkate alarak, bir yabancıya ödenecek ücret, en azından aşağıdakilere eşit olmalıdır:
- Üst düzey yöneticilere, pilotlara, ön izin isteyen mühendis ve mimarlara asgari ücretin 6.5 katı
- Birim veya şube müdürü ile mühendisler ve mimarlar için asgari ücret miktarının 4 katı
- Uzmanlık ve yeterlilik gerektiren işlerde çalışacak kişilerin yanı sıra öğretmenlerin asgari ücret tutarının 3 katı
- Diğer meslekler için istihdam edilecek kişiler için asgari ücret miktarının 1,5 katını.
- Ev hizmetlerinde çalışacak yabancılara asgari ücret düzeyinde
Uzatma Başvuruları:
- Vergi borcunuzun olmaması gerekmektedir. (Şirketler için)
- SGK borcunuzun olmaması gerekmektedir. (Şirketler için)
- SGK Prim ödemelerinizin eksiksiz ödenmiş olması gerekmektedir. (Ev Hizmetleri)
- Yabancı çalışma izni nasıl alınır sorunuza cevap bulamadıysanız aşağıdan yorum yaparak bizlere sorabilirsiniz, elimizden geldiği kadar hızlı ve doğru cevap vermeye çalışacağız.