Yabancıların Çalışma Kanununda Değişiklik

Yabancıların Çalışma Kanununda Değişiklik

Yabancıların Çalışma Kanununda Değişiklik

Yabancılar için düzenlenen Çalışma Kanunu tamamen değişti denebilir.

Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren yeni Çalışma Kanunu, yakın zamanda uygulama yönetmeliği çıktıktan sonra, başvurular alınmaya başlayacaktır.

Biz bu kanunu sizin için inceledik ve kanun hakkında kısa bilgileri sizin paylaşıyoruz.

Bu kanun ile birlikte, eğitim ve sağlık hizmetleri sektöründe çalışanlar için ön izin belgesi şartı getirilmiştir.

Yani Türkiye’de öğretmenlik yapacak olan yabancılar, üniversitede öğretim görevliliği yapacak olan yabancılar veya özel dershanelerde öğretmenlik yapacak yabancılar ve sağlık sektöründe çalışacak olan doktor ve hemşireler için ön izin şartı getirilmiştir.

Ön izin ile gelip önce Türkiye’de işlemler başlatılacak ve ardından esas çalışma izni alınacaktır. Yönetmelik çıktığında uygulaması ile ilgili detaylı bilgi edinebileceğiz.

Daha önceki kanun düzenlemelerinde de bulunan süresiz çalışma iznine başvuran yabancılardan, başvurusu onaylananların sayısı oldukça düşüktü. Bu kanun ile birlikte, süresiz çalışma izninin alınma oranlarının artacağını düşünüyoruz.

Ülkemizde kalan yabancıların durumlarının yasal oluşu, ileride çıkan/çıkacak olan kanunlardan yararlanabilmeleri ve avantajlı durumda kalabilmeleri açısından çok önemlidir.

Türkiye’de yasal kalmak, kaçak duruma düşüp para cezası ödemek ve kaçaklığın getirdiği diğer maddi ve manevi stresleri yaşamaktan çok daha kolay ve maddi olarak da çok daha uygundur.

Süresiz çalışma iznine başvurabilmek için istenen şart, 8 yıl Türkiye’de kesintisiz Çalışma İzni almış olmaktır.
Bilindiği üzere yabancıları koruma kanununda belirtildiği gibi , 8 yıl kesintisiz ikamet izni alan bir kişi, önceki kanuna göre, Türkiye’ de uzun dönem ikamet izni alabiliyordu.

Şimdi aynı durum çalışma iznine de uyarlanmıştır. Ayrıca, Türkiye’ de oturma izni olan bir kişi çalışacak ise, çalışma iznini mutlaka alması gerekmektedir..!

Bu anlamda;

– Türkiye’ de 8 yıl kesintisiz çalışma izni almış bir yabancı süresiz çalışma iznine başvurabilir.

– Türkiye’ de 8 yıl kesintisiz ikamet izni almış olan bir yabancı süresiz ikamet iznine başvurabilir.

– Ülkemizde 8 yıl kesintisiz yasal bir şekilde (ikamet izni ve/veya çalışma izni ile) iş, eğitim, turizm veya gayrimenkul vb amaçlar ile kalan tüm yabancılar; süresiz çalışma izni başvurusunda bulunabilmektedir.

Bu kanunda bağımsız çalışma izni hakkı verilmiş olmasına rağmen, profesyonel meslek sahibi yabancılara bu hak süreli olarak verilmiştir.

Antlaşmaları bittiğinde bir başka ülke/şirket ile çalışılabilmesi amacı ile, bağımsız çalışma izni antrenör, sporcu vb meslek dallarında çalışan insanlara verilmektedir. Yönetmelik yayınlandığında daha detaylı gözlemlenebilecek olan bu kanun ile ilgili tüm detayları ve haberleri web sitemizden öğrenebilirsiniz.

Öğrenci çalışma izinleri bu yasa ile tekrar yürürlüğe girmiştir.

Ön Lisans ve Lisans mezunları birinci yıllarını bitirdikten sonra, ikinci yıllarında da çalışma iznine başvurabileceklerdir.

Anonim şirket ortaklarına ve limited şirket ortağı veya müdür olanlara çalışma izni verilebileceği yeni kanunda belirtilmiştir.

Turkuaz kart da; Türkiye’ de bilim, sanayi, teknoloji, ihracat, istihdam ve yatırım yapacak kişilere, önce 3 yıllık geçici olarak verilecek, asıl kart üç yılın ardından verilecektir.

Yasaya göre, bağımsız çalışma izni, bağımsız profesyonel meslek sahiplerine verilecektir.

Süresiz çalışma izni ise 8 yıl kesintisiz Türkiye’ de çalışma izni olan kişilere verilebilecektir.